HDMI 2.1 Neden Gerekiyor?

Yeni HDMI 2.1 kabloları, 60FPS'de 8K çözünürlüklü videoları ve 120FPS'de 4K videoları destekleyecek. HDMI 2.1'in oyun tutkunlarının ve ev sineması meraklılarının ilgisini çeken en önemli özelliği bunlar olacak.

Belki bugün olmasa da, özellikle sanal gerçeklik (VR) teknolojileri çok yüksek çözünürlüklere ve frame rate değerlerine ihtiyaç duyuyor. Hatta oyun sektörü, VR uygulamalarını 240Hz'te 8K çözünürlüğünde çalıştırmayı konuşuyorlar. HDMI 2.1 tanımlaması bunu içermese de, bir sonraki tanımlamada bunu görebiliriz. Yayıncıların 4K'yı atlayıp direkt olarak 8K'dan yayın yapma ihtimalleri bile var.



Dinamik HDR

HDMI 2.1'in getirdiği Dinamik HDR yetenekleri, derinlik, detay, parlaklık, kontrast ve renk gamı anlamında en yüksek değerleri elde edeceğiniz anlamını taşıyor. Bugünkü HDR, tüm filmdeki ortalama değerlerden üretiliyor. Dinamik HDR ise HDR meta verisinin her kareye ve sahneye uygulanabilmesini sağlıyor. Bu, çok zaman alan bir iş olsa da ortaya müthiş bir görüntü çıkıyor.


Daha ayrıntılı bilgi için https://zagpus.blogspot.com/2020/01/hdr-hdr10-hdr10-and-dolby-vision.html başlığına gidebilirsiniz.

eARC

AV güçlendiriciler ve diğer ses ekipmanları, HDMI 2.1'in faydasını görecekler. Enhanced Audio Return Channel (eARC), HDMI kablolarının son birkaç nesildir kullandığı Audio Return Channel (ARC) üzerinde birkaç basit güncelleştirme yapıyor. eARC bu sayede yeni ses codec'lerini, Dolby Atmos'u ve DTS:X'i destekliyor.


Daha ayrıntılı bilgi için https://zagpus.blogspot.com/2020/01/advantage-of-arc-audio-return-channel.html başlığına gidebilirsiniz.

Yorumlar