Dolby Atmos



Dolby Laboratuvarlarının sinema salonları için geliştirdiği yeni nesil ses teknolojisi Dolby Atmos’u piyasaya sundu. Türkiye’ye baktığımızda Alışveriş merkezlerine kurulu dev sinema salonları yapılmadan önce bir çok sinema Dolby Streo ses sistemini bile sadece en büyük salonlarında kullanıyorlardı. Kalan salonlarındaysa bildiğimiz monolog eski ses sistemleri vardı.

Teknolojinin hızla gelişmesi, rekabetin artması gibi sebeplerle ülkemizde ki yeni kurulan salonlar teknolojiye ayak uydurdu ve salonlarının bir çoğunda Dolby Digital ses sistemine verdi. O gün bug
ündür halen salonların bir çoğunda ses sistemi konusunda yenilemeye gidilmemiştir. Ülkemizde sinemalarda hala en yaygın olarak Dolby Digital 5.1 ses sistemi kullanılmaktadır. Bazı sinemalarda en büyük salonlarına yada 3D salonlarında Dolby Digital Surround EX ses sistemi kullanmaktadır.

Dünya’da 3D görüntü devriminin yaşanmasından sonra ses sisteminde ki hızlı gelişme ile birlikte artık biz sinema izleyicileri kendimizi filmin tam içinde hissedebileceğiz. Dolby Atmos da salonun yanları hariç üstlerine de hoparlör eklenmiş. Nesne yönelimli ses mimarisi kullanılarak çalışan sistemde 128 kanala eşdeğer ses otomatik olarak hoparlöre karışmayacak ve netliği bozulmayacak şekilde bölüştürülür.

Dolby Labaratuarları geliştirilmiş bir hoparlör sisteminin yanında ürettiği sesi işleyen yüksek donanımlı ses işleyiciler ile bunu sağlıyor. Buda biz izleyicilere ses de daha fazla tanım ve boyut imkanı sağlıyor. Biraz daha fikir sahibi olmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Yorumlar