Güven, Özgüven ve Kendine Güven Arasındaki Farklar

Güven kişinin bir konu veya durum karşısında kendini ne kadar etkili hissettiği ile ilişkilidir. Güven tanımında kişi duruma dışarıdan dahil olur.

Özgüven ise kişinin tamamen kendi iç dünyasındaki değerlendirmesinin dışa vurumudur. Kişinin kendini ne kadar sevdiği, isteklerini ne kadar hak ettiği ve kendiyle ne kadar barışık olduğunu gösteren bir inanç ölçüsü. Özgüven ile kendine güven duymak arasında da yine bir fark ve önemli bir ilişki vardır. Özgüvenli kişi kendine güvenir. Ama her kendine güvenen kişi özgüvenli değildir. 

Özgüveni çıplak vücudumuz olarak tanımlarsak, kendine güven üzerimize giydiğimiz kıyafet ve aksesuarlardır. Kıyafetlerimizi kazançlarımızla sağlar ama bir gün kaybedebiliriz. Her kıyafeti taşıyan ve her daim bizim olan vücudumuz ise bizim özgüvenimizdir. Ve aslen dış dünyaya mutlak duruşumuz özgüvenimizden gelir. Kendine güven, duruma göre bir itici güç ve destekleyicidir ama mutlak sahip olduğumuz bir durum değildir.

Kendine güven, zaman zaman iş dünyasında bir unvanın, mevkinin, kimi zaman diploma veya paranın getirdiği geçici güvendir. Özgüven her şeyini bir anda yitirsen bile geride kalan gerçek, her şeye sıfırdan başlayabilme gücü ve inancının ta kendisidir.

O nedenle atalarımız "Eşeğe altın semer vurmuşlar, eşek yine eşek" diyerek kendine güvenin bir özgüven olmadığını tek cümlede anlatmışlardır.


Yorumlar