Proje, Ürün, Kalite

Son yıllarda, ‘proje’ kelimesini televizyon yıldızlarının röportajlarında ağızlarında düşürmemesi ile daha çok duyar olduk. Yapılan her kampanya, seferberlik, program, dizi, film proje olarak bahsediliyor. Peki nedir proje?

Proje belli bir zaman diliminde, başta hedeflenen amaca ulaşmak için yapılan özgün iştir. Bu özelliklere sahip olan bir AVM inşaatı da olsa, film de olsa proje olarak nitelendirilebilir. Tamamlanmış projenin seri üretimi yapılabilir.

Projeler üç farklı tipte kategorilendirilir:

  • Versiyon (Derivative) tipi proje: Var olan bir projenin türevi olarak yapılan projedir.
  • Platform (Platform) tipi proje: Yeni tanımlanan kapsama göre yapılan bir projedir.
  • Sıçrama (Breakthrough) tipi proje: Yeni bir teknoloji ile yapılan bir projedir.
Bir proje başında belirlenen kapsam, bütçe ve zaman üçgeni içerisinde kalınarak tamamlandığı sürece başarılı addedilebilir  Bu başarıda proje sonucunda ortaya çıkan ürün veya hizmetin kalitesini ortaya koyar. O nedenle işin başında yani fikir ve tasarım aşamasında soru işaretlerinin ne kadarını bertaraf ettiğiniz çok önemlidir. Bu aşamada ki değişiklikler kaliteyi etkilemez ancak uygulama ve kullanım aşamasındaki değişiklikler etkiler.

Japonlar bu tasarruflarını sonuna kullanarak hataları az ürünlerle piyasaya çıkarken, Almanlar ise kalitelerini bu süreçleri disiplin ile işletmelerine borçludur. Avrupa kültürü dokümantasyon  düzen ve fikir/tasarım konusunda harcadıklarını uygulama aşamasında kat ve kat almaktadır.

Uygulama aşamasında karşılaşılan sorunlar ise herkesi suçluyu bulmak için zaman harcamaya yönlendirerek daha fazla vakit kaybına sebep olabilir. Suçlu üzerine yoğunlaşılarak, süreçlerdeki eksikler ve/veya hatalar bu geri dönüşler ile beslenmediği sürece de, proje sürelerinde ve kalite süreçlerinde bir iyileşme olmaz.

Kalite, kabul edilen standarttan sapmanın az olduğu ürün ve hizmetler için beklenen bir sonuçtur. Bu nedenle Starbucks, Burger King, McDonald’s gibi firmalar her mağazalarında uygulanan standartları baştan belirler ve değişkenliği azaltarak, her yerde aynı keyif ve tadı vermeye çalışırlar. Beğendiğiniz lezzetleri farklı coğrafyalarda da alacağımıza inandığımız ya da inandırıldığımız için her ülkede sıkıştığımızda o meşhur markaları arar dururuz.

Sonuç olarak başarılı bir proje ve kaliteli bir ürün tek bir açıdan bakılarak ya da kapsam-zaman-bütçe üçlüsünden sadece birini kayrılarak elde edilemez. Optimum bir nokta da olmak işin özüdür ve bu görevi başından sonuna kadar üstlenen, ekipte üstlenilmeyen rolleri üstlenen kişide projenin yöneticisidir.

Yorumlar