Fotoğrafçılıkla İlgili Genel Terimler

ASA YADA ISO (Film Hızı) Filmin ışığa karşı hassasiyetinin ölçüsü. bu değer büyüdükçe ışığa hassasiyet artar.

Bakaç (Visor) Fotoğraf makinesinde fotoğraf çekimi sırasında kompozisyonun sınırlarını ve bazı ayarları görmek için kullanılan küçük optik pencere. Vizör.

Deklanşör (Shutter) Makine üzerinde bulunan, fotoğraf çekerken film üzerine ışık düşmesi için lens sistemi içindeki kapakları ayarlanan süre boyunca açılmasını sağlayan düğme.

Diyafram Fotograf makinalarının objektiflerinde, açılıp, kısılarak filme ulaşacak ışık miktarını ayarlayan parça.

Enstantane Filme ulaşacak olan ışık miktarının filmi ne kadar süre ile etkileyeceğini belirleyen mekanik parça.

Enstantane Süresi Fotoğraf çekilirken deklanşöre basıldığında lensin(perdenin) açık kaldığı süre.

Filtre Genellikle lens önüne takılarak belli dalga boyundaki ışığın geçmesini artıran veya azaltan, cam veya başka saydam materyalden yapılmış parça.

Gren (Grain) Bir film veya fotoğraf kartı üzerinde, gümüş tuzlarının oluşturduğu renk bilgisi taşıyan en küçük nokta. Normalde bu noktalar gözle görülemeyecek kadar küçüktür fakat özellikle yüksek ISO değerli filmlerde çok büyük olabilirler.

Grenlenme Özellikle yüksek ISO değerli film(yani içine daha çok ışık alan film-400 asa film gibi) kullanılmasıyla ortaya çıkan, film yada fotoğraf üzerindeki renk bilgisi taşıyan noktaların (gren) belirginleşmesi.

Kompozisyon Bir fotoğrafta obje, ön plan ve arkaplanın oluşturduğu, fotoğrafın sanatsal özelliklerinin önemli bir kısmını sağlayan kendiliğinden veya yapay olarak oluşmuş düzenlenme biçimi.

Kontrast Bir fotoğraf veya film üzerinde açık ve karanlık tonlar arasındaki fark.

Lens (objektif) Fotoğraf makinelerinde görüntüyü film düzlemi üzerinde net olarak oluşturabilmek için kullanılan tek veya daha çok mercekten oluşan parça.

Lens Hızı Bir lens sisteminin içinde bulunan diaframın en fazla açılabildiği değer. Diaframı fazla açılabilen lens sistemleri daha hızlı kabul edilir.

Makro Lens (objektif) Odak uzunluğu kısa olması nedeniyle nesnelerin çok yakınından fotoğraf çekilmesine izin veren lens sistemi.

Negatif Film Banyo edilmiş ve üzerinde fotoğrafı çekilen görüntüye ait renklerin karşıtları izlenen film.(karşıtları : gerçekte beyaz olan negatifte siyah görünür)

Odak (Fokus) Bir lens sisteminin nesnelerin görüntüsünü net olarak oluşturduğu alan.

Otomatik Fotoğraf Makinesi Üzerinde bulunan ışık ölçeri ile otomatik olarak diafram(ışık) açıklığını ve/veya enstantane(perde hızı) ayarını seçebilen fotoğraf makinesi türü.

DİA FİLM (Slayt) Fotoğraf çekimi sırasında pozitif film kullanılarak elde edilen ve banyodan sonra üzerinde fotoğrafta olduğu gibi pozitif renklerde görüntü oluşan film türü. Bu filmler banyodan sonra bir fotoğraf gibi pozitif renklerde izlenebilir.

SLR Makine "Single Lens Refleks" sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bu tip makinelerde bir ayna yardımı ile objektiften geçen ışık doğrudan bakaça yansıtılır. Böylece çekilecek fotoğrafın kompozisyonu ve ışıklandırma konusunda gerçeğe daha yakın bilgi elde edilmiş olur. Fotoğrafın çekildiği annda ayna yukarı kalkar ve bakaçtan görüntü alınmaz.

Ters Işık (Backlight) Fotoğrafı çekilecek objenin arkadan gelen ışıkla aydınlanması.

Tripod (Üçayak) Fotoğraf makinesinin özellikle uzun süreli pozlarda hareket etmemesini sağlamak için kullanılan, fotoğraf makinesinin zemine sağlam biçimde yerleşmesini sağlayan araç.

Zoom Lens Özellikle uzakta bulunan nesnelerin fotoğrafını çekmek için kullanılan büyük odak uzunluklu objektif tipi.

Yorumlar