RTP | RTCP | RTSP

RTP (Real-Time Transmission Protocol) , IP üzerinden media aktarımı için kullanılan real-time bir transport protokolüdür. Bu şekilde video ve audio bile beraber timestamp, sequence number gibi data’larda karşı tarafa gönderilir. Genel olarak UDP üzerinde çalışmasına rağmen kontrollü olması ihtiyacında TCP üzerinde de çalıştırılabilir. 
RTP ile beraber ana görevi, QoS (Quality of Service) ve üyelik yönetimi gibi kontrolleri sağlamak olan RTCP’de (Real-Time Control Protocol) kullanılır. Multicast yayıncılıkta RTP'nin egemenliği sürmektedir. 


RTP’yi kullanan RTSP (Real-Time Streaming Protocol) ise, stream’in durdurulması, ileri veya geriye sarılması ve atlanması gibi kontrolleri de sağlamaktadır. RTSP server ve client arasıda bir session kurup, rtp ile media’yı iletirken, kontrol haberleşmesinin de (Play, Pause, Skip, FF/FR) bu session içerisinde yapılmasını sağlar.


Günümüz OTT dünyasında ABR formatlarının http kullanımı devam etmektedir. Genel olarak client tarafında istenilen dosyanın talep edilmesi ve chunk'lar halinde alınması mantığı bir adım önde görünüyor. RTSP ise yayını real-time'da ve tek parça gönderirken bantgenişliği dahil tüm kontrolü server tarafından tutuyor. ABR'da farklı profil destekleri sayesinde bantgenişliğinde olan durum değişikliği client tarafında düşük profillere geçiş ile yönetiliyor. 

Yorumlar