Mozole Nereden Geliyor?

Mozole
Persler Anadolu'yu egemenlikleri altına aldıklarında bu geniş coğrafyayı satraplıklara (valilikler) bölerek yönetmiştir. Pers satraplarının tümü Büyük Kral tarafından anayurttan gönderilen Persli yüksek memurlardır. Bu kurala uymayan tek satraplık Karya satraplığıdır. Karya satrapları öz be öz Karyalı bir sülaledir.

Mozole'nin üzerindeki heykeldeki at heykeli
British Museum
Bu dönemden kalan Dünya harikalarından biri olduğu iddia edilen Mausolos'un anıt mezarı; Bodrum'da 2300 yıl önce Mısır ve Yunan mimarisinin karışımı ile inşa edilmiştir. Parlak, cilalanmış mermerden yapılmış bu anıt mezar antik mezarlar üzerine Mausolos'un egoları ve imparatorluk hırsının bir göstergesi olarak yükselmiştir. Günümüzde de mozole ifadesi buradan gelmektedir. Ancak bu eserden günümüze ciddi bir yapı kalmamıştır.

Bu ailenin en önemli üyesi olan Satrap Maussollos agresif ve yayılmacı bir politika güderek satraplık sınırlarına Lykia bölgesini de katmıştır. Maussollos büyük bir inşa programını başlatarak Karya'da yeni kentler kurmuş, anıtlar inşa etmiş ve bölgeyi tarihi boyunca ulaştığı en yüksek kültürel, maddi ve politik güce kavuşturmuştur. Maussollos Büyük Kral ile arasını her zaman iyi tutmuş ve ona sadık gözükerek başına duyruk bir kral gibi ülkesini yönetmiştir. Buna karşın asla bir kral olamamıştır.


Yorumlar