Sanıty Test ve Smoke Test Arasındaki Fark Nedir?

Yeni bir versiyon elinize ulaştı. Test dünyasının karıştırılan iki kavramı ile karşı karşıyayız:
  • Sanity Test
  • Smoke Test
Aslında birbirinden farkı prensip olarak teste giren versiyonun olgunluğuna bağlı olan bu durumu aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:


Sanity Test vs Smoke Test

Adını bir borunun işlevselliğini test etmek için bir ucundan verilen dumanın diğer ucundan çıktığının test edilmesinden alan smoke test, kapsamlı bir teste girmeden önce temel fonksiyonların kontrol edildiği testtir. Bu test ile versiyonun tüm sistem üzerindeki stability'si onaylanır. Bu test ardından Q&A (Kalite) grubu testlerine geçilir.

Sanity test ise kullanıcıya verilebilecek kadar olgun olan bir versiyon üzerine yeni eklenen bir özellik veya bug çözümü ardından yapılan ilk testtir. Aslında sadece bu özelliklerin ve bug'ların çözümü kontrol edilerek devamındaki testlere engel bir durum olup olmadığı test edilir.

Yani smoke test ile ürünün ana fonksiyonları, sanity check ile çözülen bug'ları ve eklenen özellikleri test edilir. 

Regression test ile ise yeni gelen çözüm ve özelliklerin ürünün fonksyionlarında bir gerilemeye sebep olup olmadığı kontrol edilir.  O nedenle regression test daha çok sanity check ve/veya smoke test ardından koşulur bir testtir. 

Regression test, functional testten farklı olarak ilerlemiş bir yazılım üzerinde daha çok koşulur. Functional test ise spec dokümanına bağlı kalınarak, spec'te yazılan isteklerin çalışıp çalışmadığının sonucunu veren testtir. 

Yorumlar