Stres Yönetimi Nedir?

Stres, yaşamımız için nefes kadar gerekli olan en önemli parçamızdır.
Stres yönetimi, stresin yoldan çıkarak hayatımızı mahvetmemesi için herkesin bilmesi gereken bir sistemdir.
Yoldan çıkmış bir stres, kriz , korku , bağımlılık ve depresyon barındırır. Kontrolü ele alınmadığında yaşamdan koparıncaya kadar zarar vermeye devam eder.

Stres yönetimine neden gerek duyuyoruz?

Hergün baş döndürücü bir şekilde gelişmeler sağlanıyor, hergün yeni keşifler, yeni uygulamalar, yeni kanunlar, yeni alışkanlıklar gelişiyor... Çok hızlı... Herşey çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmelerin sonunda, insan bu hızlı değişime ayak uydurmakta güçlük çekiyor, bu yeni şeylere karşı zorlanıyor..zorlanıyor..zorlanıyor..
Bu zorlanmaların hepsinde stresle gözgöze geliyor. Bu zorlukları aşabilmesi için gerekli olan tek şey strestir. Çünkü bu zorluklara alışamaması, hayattan, toplumdan, insanlardan ve çevreden kopması demektir.

Bu gelişmelere uyum sağlamak zorunda olan insan, yeni bir seviyeye çıkmak zorunda kalıyor. Bunu yapabilmesi için strese ihtiyacı var. Stres ise uyum sağlamak konusunda onu zorluyor... Bu durumda stresi kullanarak, hayatında yeni bir seviyeye çıkması gerekiyor. Ancak böylece uyum sağlayabilir.

Stres , var olan , korunan dengenin bozulmasıdır. Bu denge, yeni bir dengeye , daha üst bir seviyede ulaşmak için bozulur. Daha yüksekte kurulacak olan bu denge ise, ancak ve ancak stresin kıvılcımıyla gerçekleşebilmektedir. Yeni dengenin kurulması ne demektir?

Bu denge, ruhsal , fiziksel ve zihinsel olarak kurulmaktadır.

Yaşarken, etrafımızdaki veya içimizdeki bazı gelişmeler sonucu, var olan dengemiz bozulduğunda ortaya çıkan stres, bizi yeni noktada dengede tutacak bir ateştir. İşte bu yeni dengenin kurulmasını bize sağlayacak olan şey; stres yönetimidir.

Geceleri eve geçmeye başlayan kocasına karşı ne yapacağını soran kadının bilmesi gereken şey; stres yönetimidir.

Daha çok para kazanmak için, elemanları çok çalıştırmaya başlayan patronun çalıştığı işyerinde, hem patronun hem de elemanın ihtiyaç duyduğu şey stres yönetimidir.

Stres yönetimi, yeni duruma zorlanan insanın, bu durumu kabullenmesi, bastırması,tükenmesi veya teslim olması değildir. Bunun yerine, henüz bu durum bozulmamışken yakalanmış olan mutluluk ve huzur seviyesinin yeniden, daha yüksekte inşa edilmesi demektir.

Stres adeta ilahi bir emir gibi geldiğinde ve onun gereğini yaptığımızda, yani yönettiğimizde;
  • Engeller ortadan kalkar, Sorunların önü kesilir,
  • Suçlamalar biter, Güven oluşur,
  • Cesaret devreye girer, esaret biter,
  • İrade güçlenir, Başarı kaçınılmaz olur,
  • Zafer kesinleşir ,Coşku oluşur,
  • Hedefler netleşir, Amaçlar gerçekleşir.
Bize bunların daha fazlasını sağlayan şey yönetebildiğimiz strestir. Yönetilemeyen stres ise yuttuğumuz, pimi çekilmiş bir el bombasından farklı değildir. Ve yukarıda saydıklarımızın tersini yapar.Ancak bunun ikisi arasındaki farkın ne olduğunu bilebilmek için, stres yönetiminin ne olduğunu bilmek gerekir.

Stresi Yönetemediğinizde hayatınızda neler olur?

Aşamalı olarak hayattan kopar ve yaşamı cehenneme çeviririz. Çünkü stres, insanı bir noktadan bir noktaya taşımak için gelişen bir durumdur. Stresin yanlış anlaşılıp, strese karşı savaşa girilmesi, kriz yaratır, krizler korku yaratır, korku bağımlılık yaratır, bağımlılık depresyon yaratır ve depresyon hayattan koparır.

Kısaca stres yönetilmediğinde;

Başarısızlıklar ve şansızlık asla peşinizi bırakmaz,
Terkedilir, yalnız kalırsınız,
Kazandığınız herşeyi yitirmeye başlarsınız,
Tembelleşir, üretemezsiniz,
Hayata küser, cesaretinizi kaybedersiniz,
İradeniz zayıflar, esarete başlarsınız.

Kaynak

www.kemalpolat.com KEMALPOLAT.COM - STRES YÖNETIMI 

DEMIR KUBBE STRES YÖNETIMI EĞITIMI

Yorumlar